Pomorsko dobro

g. Goran Beus Richembergh i g. Branko KundihOdbor za turizam Hrvatskog sabora održao je dana 26.04.2012. god. tematsku sjednicu na temu "Prijedlozi i mjere unapređenja nautičkog turizma u Republici Hrvatskoj".
Kako bi se osigurao nesmetan razvoj nautičkog turizma u zemlji i time ojačala prateća infrastruktura i cjelokupno gospodarstvo Republike Hrvatske, strukovne udruge okupljene pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Udruzi nautičkog sektora Hrvatske udruge poslodavaca te kroz različite nacionalne i regionalne udruge malih brodara predložile su različite mjere za unaprijeđenje statusa nautičkog turizma.

U radu tematske sjednice sudjelovali su i najviši predstavnici ministarstava, predsjednici saborskih odbora te predstavnici strukovnih udruga okupljenih pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, Udruge nautičkog sektora, Hrvatske udruge poslodavaca kao i predstavnici nacionalnih i regionalnih udruga malih brodara, interesnih i granskih turističkih udruga, Hrvatske turističke zajednice i ostali važni čimbenici hrvatskog nautičkog turizma.

Predsjednik saborskog Odbora Goran Beus Richembergh podsjetio je da je u Hrvatskoj Strategija razvoja nautičkog turizma donesena još prije nekoliko godina, ali da je praksa na žalost pokazala da se od tada do danas u tom segmentu nije napravilo gotovo ništa. Hrvatska bi po toj Strategiji trebala biti prepoznata kao prva zemlja na Sredozemlju.

Uvodna predavanja na temu "Prijedlozi i mjere unapređenja nautičkog turizma u Republici Hrvatskoj", koja su bila podloga za kasniju raspravu, iznijeli su Srećko Favro ekspert za nautički turizam, urednik portala www.pomorskodobro.com Branko Kundih, Roko Vuletić u ime Udruge nautičkog sektora Hrvatske udruge poslodavaca te Branimir Mađer ispred Sektora za turizam pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Komparativne prednosti, atraktivnost i ljepotu našeg Jadrana ne koristimo u dovoljnoj mjeri, a benefite naših resursa veoma dobro koriste naši susjedi. Iako smo donijeli strateški dokument - Strategiju razvoja nautičkog turizma u Republici Hrvatskoj s utvrđenih 12 strateških ciljeva i 44 mjere akcijskog plana za njihovo provođenje, istu slabo ili nikako ne provodimo. Od donošenja Strategije u Hrvatskoj nije započela gradnja ni jedne nove marine, a trenutno se završava samo nekolicina čija je gradnje započela još 2005. ili 2006.god. Zbog nedostatka vezova, osobito za mega jahte, gube se velika novčana sredstva, a procjenjuje se da je oko 80% noćenja mega jahti na crnom vezu. Visoka stopa PDV-a čini usluge ovog sektora nekonkurentnim u odnosu na susjedne zemlje. Cijena pogonskog goriva, trošarine, pravo na kabotažu, problemi u charteru... sve su to prikazi stanja i pitanja koja su se mogla čuti u izlaganjima i raspravama na ovom skupu i za koja se traže što hitnija prava rješenja.

Ispred krovnog ministarstva za aktivnosti nautičkog sektora istupio je zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture gosp. Zdenko Antešić, koji je podržao na skupu iznesene prijedloge i inicijative za unapređenjem nautičkog sektora te pozvao relevantne subjekte na pomoć u povezivanju i koordinaciji aktivnosti svih zainteresiranih čimbenika te je ujedno pozvao urednika Portala Branka Kundih da se uključi u radnu grupu u izradi novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Pomoć u koordinaciji sastanaka i predlaganju mjera ponudila je potpredsjednica HGK Vesna Trnokop-Tanta i direktorica sektora Leila Krešić Jurić ispred Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske udruge poslodavaca.

Pravni nered na pomorskom dobru

U svom izlaganju i uvodnoj prezentaciji Branko Kundih je posebno apostrofirao nedostatak jasnih ciljeva i strategije na pomorskom dobru i nedostatak institucija koje upravljaju pomorskim dobrom. Pravna sigurnost i jasna pravila igre su uvjet da se pokrene investicijski ciklus na pomorskom dobru. Urednik portala je ukazao na mnoga otvorena pitanja kao što su: granice pomorskog dobra i lučkog područja, pravo građenje temeljem koncesije na pomorskom dobru, koncesije na pomorskom dobru (koncesijeski modeli), ulaganja na pomorskom dobru za vrijeme trajanja koncesije, turistički brodari i osiguranje priveza u javnim lukama, sidrišta i koncesije, turistička privezišta...

Nametnulo se pitanje Kako dalje?

U tom smislu izneseni su sljedeći prijedlozi:

  • definirati osnovne strateške ciljeve te donijeti Strategiju upravljanja i gospodarenja pomorskim dobrom
  • donijeti novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, ali ne po hitnom postupku, kako bi se omogućila javna rasprava
  • osnovati posebnu jedinstvenu upravu / javnu ustanovu kao centralno tijelo u funkciji integralnog upravljanja pomorskim dobrom
  • uspostaviti efikasnu kontrolu na pomorskom dobru – upravni i inspekcijski nadzor
  • pokrenuti proces integralnog modela upravljanja pomorskim dobrom i uspostaviti model upravljanja koji će osigurati koordinaciju svih razina državne uprave i lokalne samouprave uključujući ovlaštenja, nadležnosti i odgovornosti

Zaključno

Nagomilanih problema je mnogo, a vremena za njihovo rješavanje je sve manje. Ne može se čekati donošenje novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama ponovo četiri godine obzirom da se od starih prijedloga opravdano odustalo. Hrvatska više nema vremena.

Upozorenje: Nema slika u ovoj mapi. Molimo vas da provjerite mapu!

Debug: dati direktorij - http://pomorskodobro.com/images/stories/novosti/2012/sabor

Istaknuta mišljenja

Dario ĐerđaProf. dr. sc. Dario Đerđa, predstojnik Katedre za upravno pravo, Pravni fakultet u Rijeci
Upravni postupak kao jamstvo zaštite prava pojedinaca

Gost portala

AutoriAutori: prof. dr. sc. Gordan Stanković & doc. dr. sc. Iva Tuhtan Grgić
Ulaganja i pretvorba na pomorskom dobru

U fokusu struke

Branko KundihAutor: Kap.d.pl. Branko Kundih dipl. iur., Urednik portala, Član radne skupine za izradu ZPDML
Protiv generalne komercijalizacije morskih plaža

Pokrovitelj

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.