Stručni portal pomorsko dobro

Maritime Public Domain - Maritime Demesne - 11 godina s vama

HGKU dosadašnjim aktivnostima koje su vezane uz pomorsko dobro uloga i značaj Hrvatske gospodarske komore bile su od iznimne važnosti za sve korisnike.

Ministarstvo poduzetništva i obrta objavilo je Nacrt prijedloga Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori te otvorilo javno savjetovanje na Nacrt prijedloga Zakona koje je trajalo od 7.-22. studenog 2014. Sigurno najveća promjena u odnosu na postojeći Zakon o HGK je mogućnost ispisa malih i mikro poduzetnika iz članstva HGK, dok bi srednje i velike tvrtke i dalje bili obvezni članovi HGK bez mogućnosti ispisa iz članstva. Posljedice ovakvog poteza predlagatelja zakona mogle bi biti dalekosežne za hrvatsko gospodarstvo odnosno za zastupanje zajedničkih gospodarskih interesa svih gospodarstvenika ispred nadležnih institucija.

HGK je trenutno jedina institucija koja na jednak način zastupa interese svih tvrtki, neovisno jesu li one male, srednje ili velike, što je više puta dokazala osobito tijekom više javnih rasprava na razne Nacrte prijedloge Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Portal je svjestan činjenice da postoji potreba za reformom HGK, koju je već pokrenulo novo vodstvo HGK, s ciljem da HGK postane učinkovitiji servis gospodarstvu, ali zabrinjava brzina donošenja novog Zakona o HGK, bez prave javne rasprave, bez prave analize učinaka Zakona, kao i bez prijelaznog razdoblja koje bi ostavilo dovoljno vremena HGK za prilagodbu odredbama novog Zakona. Samo bi podsjetili da je posljednje javno savjetovanje na radnu verziju Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama trajalo dva mjeseca te da do danas predlagatelj zakona nije uputio Nacrt prijedloga Zakona u službenu proceduru. Sa Zakonom o HGK situacija je posve drugačija, odnosno javna rasprava traje samo dva tjedna, a prema najavama predlagatelja zakona Nacrt prijedloga Zakona o HGK odmah bi se uputio u proceduru te bismo vrlo brzo mogli očekivati stupanje na snagu novog Zakona o HGK. Takvo ishitreno rješenje smatramo u potpunosti neprihvatljivim.

Ekologija mora

Milvana Arko-PijevacMilvana Arko-Pijevac, dipl. inž. biologije
Ugroženo najvrjednije nacionalno bogatstvo

Gost portala

AutorAutor: Dr. sc. Dario Đerđa, Redoviti profesor, predstojnik Katedre za upravno pravo, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci
Neka otvorena pitanja na pomorskom dobru

mrvica small

ALARMANTNO STANJE NA MORSKOJ OBALI

Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.