Stručni portal pomorsko dobro

Maritime Public Domain - Maritime Demesne - 13 godina s vama

osvrt na zakon

ImageDana 18. listopada 2016. u Hotelu Jadran u Rijeci održano je stručno savjetovanje na temu "Postupak, studije i dokumentacija davanja koncesija na pomorskom dobru". Savjetovanje je održano u organizaciji Kundih Savjetovanja, portala www.pomorskodobro.com iz Rijeke i 05vizija.net iz Pule, a pod pokroviteljstvom Ministarstva pomorstva prometa i infrastrukture, Hrvatske gospodarske komore, Udruge gradova Republike Hrvatske i Kamping udruženja Hrvatske.

Program savjetovanja možete pogledati na portalu.

Brankica Ajduković dipl.iur. iz 05vizija.net iz Pule uputila je uvodnu riječ i pozdrav sudionicima savjetovanja. Sudionike je pozdravila Nada Milošević dipl.iur., pročelnica Upravnog odjela za pomorstvo, promet i veze Primorsko-goranske županije. U ime glavnog organizatora sudionicima, predavačima i pokroviteljima savjetovanja obratio se i Kap. d.pl. Branko Kundih, dipl.iur., vlasnik stručnog portala Pomorsko dobro.

Kao i sva dosadašnja stručna savjetovanja, i ovo je savjetovanje pružilo pregršt korisnih informacija i primjera iz prakse, predočenih od strane iskusnih predavača.

U svom izlaganju, dr.sc. Alen Jugović, dekan i izvanredni profesor na Pomorskom fakultetu u Rijeci, istaknuo je da je studija opravdanosti davanja koncesije neophodan preduvjet početka postupka davanja koncesije. Njome se posebno uzimaju u obzir javni interes, utjecaj na okoliš, zaštita prirode i kulturnih dobara, financijski učinci koncesije na državni proračun Republike Hrvatske, odnosno proračun jedinica lokalne i regionalne samouprave, te usklađenost s gospodarskim razvojnim planovima i srednjoročnim i godišnjim planovima davanja koncesija.

Ivo Klaić, mag. ing. admin. nav., Pročelnik Upravnog odjela za turizam, pomorstvo, poduzetništvo i energetiku Dubrovačko-neretvanske županije, prezentirao je i razjasnio postupak davanja koncesija na van lučkom području pomorskog dobra s posebnim osvrtom na koncesije za marikulturu. Klaić je u svom izlaganju posebno apostrofirao problem neusklađenosti Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama sa Zakonom o koncesijama, otežanu implementacija svih zakonskih pretpostavki koje je potrebno uključiti kako bi se pomorsko dobro gospodarski koristilo (minimalni tehnički uvjeti, propisi koji reguliraju gradnju i sl), te problem evaluacije ponuda za koncesiju i njenu natječajnu formulaciju kroz "paralelnost" stručnog povjerenstva za koncesije, odnosno stručnog tijela za ocjenu ponuda.

Krešimir Laštro, dipl.iur. i pročelnik Upravnog odjela za more i turizam Zadarske županije govorio je o otvorenim pitanjima u postupku davanja koncesija i koncesijskih odobrenja na pomorskom dobru, osvrnuvši se na planove upravljanja pomorskim dobrom tj. (ne)usklađenost županijskih i gradskih/općinskih planova, aktualne probleme u predmetima davanja koncesija i koncesijskih odobrenja, te nadzor nad izvršavanjem ugovora o koncesijama i koncesijskih odobrenja. Laštro je među ostalim upozorio na zlorabu instituta koncesijskih odobrenja u praksu.

Docent Pomorskog fakulteta u Rijeci, dr.sc. Ana Perić Hadžić, izložila je financijske aspekte studije gospodarske opravdanosti u postupku davanja koncesije na pomorskom dobru. Studijom gospodarske opravdanosti dokazuje se gospodarska opravdanost, rentabilnost i profitabilnosti gospodarskog korištenja pomorskog dobra. Studija mora biti izrađena sukladno pravilima struke na način koji omogućava objektivnu i ispravnu izradu i procjenu metodoloških pravila i načela, razvojnih mogućnosti projekta, strukture tehničko-tehnoloških elemenata. Od iznimne važnosti je iskustvo i profesionalnost prilikom izrade studije gospodarske opravdanosti kako ne bi došlo do nerealnog i neobjektivnog prikaza razvojnih mogućnosti na pomorskom dobru i „napumpanog“ prikaza kriterija za ocjenjivanje i valorizaciju ponuda temeljenih na zaključcima ekonomsko financijske analize.

Postupak davanja koncesija u lukama otvorenim za javni promet i lukama posebne namjene trenutno je uređen dvostrukim legislativnim okvirom: općim zakonom kojim se uređuju koncesije te zakonom koji uređuje pomorsko dobro i morske luke, naglasio je Loris Rak, dipl. iur. sa Pomorskog fakulteta u Rijeci a koji je ujedno i predsjednik Upravnog vijeća Županijske lučke uprave Krk.

Rak je na Savjetovanju imao dva izlaganja a koja su bila vezana uz postupak davanja koncesija u lukama otvorenim za javni promet i postupak davanja koncesija za luke posebne namjene. U sklopu svojih izlaganja govorio je o preduvjetima, definiranju nadležnosti, pripremnim radnjama, provedbi postupka davanja koncesija, odlukama i ugovorima o koncesijama, posebnostima i nadzoru nad izvršavanjem ugovora o koncesiji.

Svi predavači odgovarali su na pitanja polaznika savjetovanja o temama o kojima su govorili.

otvorena pitanja

Gost portala

Autor

Autor: Prof. dr.sc. Tihomir Luković, ASPIRA - Visoka poslovna škola za menadžment i turizam, Split/Zagreb
Hrvatske marine i goodwill

U fokusu struke

Danije Frka 200px

Danije Frka 200px

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.