Pomorsko dobro

Tihomir LukovićRođen 12. studenog 1950. u Sarajevu, a od rođenja živi u Splitu. Otac pok. Velimir, dipl iur, majka Vinka ud. Franić, ecc. Sad u mirovini, te boravi između Rogoznice i Zagreba. Završio 1974. Ekonomski fakultet u Zagrebu, gdje je i magistrirao. Paralelno studirao Psihologiju u Ljubljani. Doktorirao 1995. na Sveučilištu u Rijeci na temu "Marketing koncepcija nautičkog turizma Hrvatske", što je prvi doktorat nautičkog turizma u Europi. Radio od 1975. u "Dalma" i "Jugoplastika" Split, a zatim kao direktor Škvera "Lučica" u Sumartinu, zatim šef odjela za gospodarstvo u Skupštini Općine Trogir, pa zatim kao načelnik Odjela za gospodarstvo Općine Split, a zatim kao direktor "Luka" Split.

Početkom 1990. osnovao je svoju tvrtku "Ekonomsko istraživački biro" d.o.o. Split, a zatim istu tvrtku u Livnu. "E.I.B." u Hrvatskoj i BiH obavlja sve vrste ekonomskih poslova, kao što su revizije te usluge računovodstva, pretvorbe, suradnja sa bankama i drugo. Polaže ispit za revizora u Hrvatskoj i BiH, te stječe certifikat revizora. Njegove tvrtke povremeno zapošljavaju i do 65 zaposlenih. Surađivao je sa OSCD, KPMG, te izradio oko 600 elaborata i studija, a obavio je važne poslove na makro razini, kao što je ukidanje SDK i uvođenje platnog prometa putem banaka u BiH, a što je godinu dana prije Hrvatske, kao i formiranje "Zagrebačke banke" u BiH.

Nakon deset godina rada sa svojim tvrtkama 2000. izlazi iz privatnog posla i odlazi u London radi usavršavanja engleskog jezika, a zatim, na poziv Njemačke državne uprave odlazi u Njemački gdje živi i radi do 2005. Kada dolazi u Dubrovnik i 3. siječnja 2006. te počinje sa radom na Sveučilištu u Dubrovniku. U 11 godina rada kao profesor, uvijek je bio među tri najbolje ocijenjena profesora od strane studenata. U mirovinu odlazi kao sveučilišni profesor i znanstveni savjetnik. U 11 godina rada na Sveučilištu u Dubrovniku objavio je 102 znanstvena rada (međunarodne konferencije i članci) i 16 knjiga, od kojih dvije na njemačkom jeziku i tri na engleskom, od kojih se posebno ističe udžbenik/monografija "Nautical tourism" 2014., u koautorstvu, i u izdanju CABI Oxford UK. Ova je knjiga, od strane Sveučilišta u Dubrovniku, bila kandidirana za nagradu HAZUa. Putem ERASMUSa obavio je niz predavanja u Finskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Nizozemskoj, a u Poljskoj na Gdynia Maritime University je imao kolegij (30+30 sati) na temu "Controlling & planning". Sudjelovao je kao ekspert u nekoliko EU projekata vezanih za nautički turizma (UK, Francuska i Finska, Baltik-razvoj nautičkog turizma). Kao mentor i komentor radio je sa doktorandima iz Portugala i Njemačke, a bio je mentor doktorandima na Ekonomskom fakultetu u Splitu, Rijeci i Mostaru. Povremeno radi i na privatnim visokim školama u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Član je tima izrade Strategije razvoja nautičkog turizma Hrvatske, a od 1990. pa do danas savjetnik je u marini Frapa, Rogoznica.

Od samog početka Domovinskog rata bio je dragovoljac, a započeo je u 4. gardijskoj brigadi Split, a zatim je prešao u HRM kao zapovjednik morskoj prometa HRMa na jugu gdje je sa svojim borcima pokrivao morski pojas od Stona do Šipanske Luke i Dubrovnika. Zatim prelazi u postrojbe generala Ante Gotovine kao zapovjednik specijalnih postrojbi (Livno, Concar, te diverzantske akcije na Visu i istjerivanje Jugo-mornarice). Na kraju rata bio je prvi inspektor HVa pod zapovjedništvom generala Ante Gotovine. Bio je uhićen u Bosanskoj Gradišci, ali je preživio. Nakon svega osjeća potrebu pomagati, kao Hrvatskoj, svojim bogatim znanjem, tako i pojedincima u rješavanju osobnih problema. Surađivao je sa pok. prof. dr. sc. Tomislavom Ivančićem i sad se osposobljava kao life coach, ali i nadalje ostaje u istraživanjima nautičkog turizma i controlling&planning. Također istražuje i povijest Hrvatske kako bi shvatio sadašnje stanje i razloge zaostalosti Hrvatske za zapadnom Europom.

Bio je predsjednik za Dalmaciju "Hrvatske kršćanske stranke", ali je ubrzo izašao iz politike i posvetio se poslu i znanosti. Od osnutka Hrvatskog plemićkog zbora u Zagrebu njegov je stalni član.

Istaknuta mišljenja

Gost portala

Tatjana TomaićAutor: Mr. sc. Olga Jelčić, dipl. iur. - Sutkinja Vrhovnog suda Republike Hrvatske u mirovini
Proturječnosti u primjeni zakona u postupku davanja koncesija na pomorskom dobru

U fokusu struke

Vlado SkorupAutor: dr. sc. Vlado Skorup, sudac, Županijski sud u Rijeci
Gospodarsko iskorištavanje pomorskog dobra bez pravne osnove - struktura problema

Pokrovitelj

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.