Stručni portal pomorsko dobro

Maritime Public Domain - Maritime Demesne - 13 godina s vama

osvrt na zakon

U organizaciji Visoke škole Aspira iz Splita i Prof.dr.sc. Luković Tihomira održan je 14. ožujka, 2023. Okrugli stol na temu Nacrta prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Moderator Okruglog stola je bio Prof.dr.sc. Šerić Neven s Ekonomskog fakulteta iz Splita. Nakon cjelovite i opsežne rasprave donesen je Zaključak kojega u cijelosti prenosimo. Sažetak pojedinih izlaganja i prijedloga biti će dostavljeni resornom Ministarstvu.

Na 15. sjednici Hrvatskog Sabora, dana 8. veljače 2023. godine, sa 76 glasova „za“ i 55 glasova „protiv“, donesen je zaključak da se prihvaća Prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Također, zaključeno je kako će se sve primjedbe prijedlozi i mišljenja uputiti predlagatelju radi pripreme Konačnog prijedloga zakona.  Portal pomorsko dobro ovim putem koristi priliku da upozori predlagatelja Zakona na neka ključna pitanja vezana uz određivanje granica pomorskog dobra. U tom smislu objavljujemo mišljenje jednog od vodećih znanstvenika upravnog prava Republike Hrvatske, dr. sc. Daria Đerđe, redovitog profesora i predstojnika Katedre za upravno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/91/Hrvatski_sabor.jpg

Što reći nakon prvog saborskog čitanja Prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama.

Iako je oporba praktički likovala smatrajući da je Vlada kao predlagač Zakona popustila pod njezinim pritiskom, te da se radi o svojevrsnoj kapitulaciji, to naprosto nije točno. Saborska oporba je cjeloviti opus složene i slojevite problematike pomorskog dobra u raspravi svela prvenstveno na pitanje opće uporabe i korištenje morskih plaža pomorskog dobra. Druga krucijalna prethodna pitanja doslovno su bačena na margine saborske rasprave.

Ekologija mora

Autor

Autor: mr. sc. Dario Mamilović, dipl. ing. kem. teh.
Suša kao ekološki ekstrem na pomorskom dobru i mogućnost djelovanja

Gost portala

AutorAutor: Mr.sc. Olga Jelčić, dipl. iur., Sutkinja Vrhovnog suda Republike Hrvatske u mirovini
Evidencija pomorskog dobra u katastru i upis u zemljišnu knjigu

U fokusu struke

Autor

Autor: Kap.d.pl. Branko Kundih dipl. iur.
Određivanje pomorskog dobra ili circulus vitiosus

Danije Frka 200px

otvorena pitanja

Danije Frka 200px

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.