Stručni portal pomorsko dobro

Maritime Public Domain - Maritime Demesne - 13 godina s vama

osvrt na zakon

Uvod

Zapostavljanjem i odbacivanjem „vrućih“ tema u zaštiti okoliša dovelo nas je, preko noći, do ekstremnih posljedica kao što su poplave s jedne strane i dugotrajne suše i opasnost od nestašice pitke vode, s druge strane.

Smatra se da je ¾ svih ekoloških incidenta i katastrofa u svijetu uzrokovano manjkom ili viškom vode.

Izazov lokacije smještaja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda

Turistički kampovi, marine i hoteli na jadranskoj obali u pravilu se nalaze na pomorskom dobru ili neposredno uz granicu pomorskog dobra na morskoj obali. Ako su pozicionirani na samom pomorskom dobru njihovo gospodarsko korištenje uređeno je isključivo ugovorom o koncesiji.

Kako bi približili temu čitaocima Portala pomorskog dobra potrebno je prije svega definirati pojmove održivog razvoja i pomorskog dobra u kontekstu zaštite prirode i okoliša.

Definicija održivog razvoja podrazumijeva dva na prvi pogled kontradiktorna cilja, gospodarski razvoj i očuvanja prirode i okoliša kao temelja očuvanja zdravlja čovjeka. Svaka gospodarska djelatnost čovjeka na neki način čini štetu prirodi i okolišu, od mehaničkog utjecaja odnosno pripreme terena za izgradnju do emisije raznih štetnih tvari otpadnim komunalnim ili industrijskim vodama pa do ispuštanja štetnih tvari u atmosferu.

Ekologija mora

Autor

Autor: mr. sc. Dario Mamilović, dipl. ing. kem. teh.
Suša kao ekološki ekstrem na pomorskom dobru i mogućnost djelovanja

Gost portala

AutorAutor: Mr.sc. Olga Jelčić, dipl. iur., Sutkinja Vrhovnog suda Republike Hrvatske u mirovini
Evidencija pomorskog dobra u katastru i upis u zemljišnu knjigu

U fokusu struke

Autor

Autor: Kap.d.pl. Branko Kundih dipl. iur.
Određivanje pomorskog dobra ili circulus vitiosus

Danije Frka 200px

otvorena pitanja

Danije Frka 200px

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.