Stručni portal pomorsko dobro

Maritime Public Domain - Maritime Demesne - 13 godina s vama

osvrt na zakon

Portal pomorsko dobro vam predstavlja prijedlog sutkinje Vrhovnog suda u mirovini Mr.sc. Olge Jelčić , dipl. iur. na temu "Evidencija pomorskog dobra u katastru i upis u zemljišnu knjigu".

  • Razdoblje na koje se koncesija dodjeljuje treba biti određeno povratom ulaganja koncesionara i ostvarivanjem razumne dobiti od obavljanja koncesijske djelatnosti, a ne interesom jedinice područne samouprave, odnosno države, za davanjem pomorskoga dobra na gospodarsko korištenje.
  • Dodatne investicije u pomorsko dobro, a temeljem sporazuma s davateljem koncesije, te nadprosječno pružanje usluga pojedincima trebalo bi posebno vrednovati u postupku dodjele koncesije na istome dobru i istu svrhu za iduće koncesijsko razdoblje.
  • Potpuno je neprimjereno da sporove na pomorskom dobru rješava ministarstvo, posebno kada je davatelj koncesije Vlada Republike Hrvatske.

Gost portala je Kapetan Mario Babić s kratkom pričom o vremenu kojeg više nema, o vremenu kojeg ne možemo više osjetiti, a još manje doživjeti. Čini nam se da je to vrijeme tako blizu i tako daleko. Kako su nas te silne promjene u vrlo kratkom vremenu okrutno prevarile. Kao da smo uhvaćeni u trapulu vremeplova. Brodovi plove, ali brodovi više nisu isti, i sve manje i manje će biti isti.

Ubrzanje tehnoloških inovacija razara pomalo ali sigurno naše kolektivno pamćenje. Ali ipak postoje neki od nas koji nas vraćaju u to vrijeme, vrijeme kada smo uz sve teškoće na moru bili sretni. Bilo je to još nedavno kada je brod imao dušu, jer tamo na brodu su živjeli "judi". Upravo zato zahvaljujemo Mariu, da se ne zaboravi.

Ekologija mora

Autor

Autor: mr. sc. Dario Mamilović, dipl. ing. kem. teh.
Suša kao ekološki ekstrem na pomorskom dobru i mogućnost djelovanja

Gost portala

AutorAutor: Mr.sc. Olga Jelčić, dipl. iur., Sutkinja Vrhovnog suda Republike Hrvatske u mirovini
Evidencija pomorskog dobra u katastru i upis u zemljišnu knjigu

U fokusu struke

Autor

Autor: Kap.d.pl. Branko Kundih dipl. iur.
Određivanje pomorskog dobra ili circulus vitiosus

Danije Frka 200px

otvorena pitanja

Danije Frka 200px

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.