Stručni portal pomorsko dobro

Maritime Public Domain - Maritime Demesne - 13 godina s vama

osvrt na zakon

U konferencijskoj dvorani Hotela Esplanade u Crikvenici, 13. i 14. srpnja 2021. godine u organizaciji Pomorskog fakulteta u Rijeci prvi je puta uživo održan sastanak upravnog odbora i projektnih partnera na projektu „FRAMESPORT“ (Framework Initiative Fostering the Sustainable Development of Adriatic Small Ports). Projekt je u svojem trajanju od 1. siječnja 2020. do 31. prosinca 2022. sufinanciran iz programa Interreg VA Italija - Hrvatska 2014. – 2020 s ukupnim proračunom od 7.138.832,90 €, od čega je budžet Pomorskog fakulteta u Rijeci kao jednog od projektnih partnera 180.000,00 €.

framesport

Kroz projekt „FRAMESPORT“ koji okuplja 28 partnera iz Hrvatske i Italije, i u kojega su uključeni i lokalni i nacionalni dionici, želi se razviti koordiniranu inicijativu koja podržava integrirani i održivi razvoj malih luka, omogućavajući im da budu proaktivni društveno-ekonomski pokretači razvoja obje strane Jadrana. Formirana baza podataka i ICT platforma značajna su osnova i rješenje „FRAMESPORT“ strategije za održivi razvoj jadranskih luka.

Gradovi i mjesta s obje strane Jadrana u kojima su male luke njihova žila kucavica, u suradnji s projektnim partnerima, kroz provedbu konkretnih pilot aktivnosti i identifikaciju prioritetnih tema, imaju prigodu inovirati održivi razvoj i podići kvalitetu usluga. Male luke u kojima će se provodite aktivnosti u sklopu projekta nalaze se na područjima: Šibenik, Zadar, Ličko-senjska županija, otok Krk, Umag, Novigrad, Monfalcone, Rimini, Vallugola-Gabicce Mare i Numana, Ortona, Termoli, Otranto, Vieste i Trani.

Uz vodećeg partnera Consortium For The Coordination Of Research Activities Concerning The Venice Lagoon System iz talijanske Corile, te predstavnike pojedinih projektnih partnera iz Italije i Hrvatske, sastanku su prisustvovali predstavnici upravljačkog tijela Interreg IT-HR Programa. Predstavnici Pomorskog fakulteta u Rijeci kao projektnog partnera bili su dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci prof. dr. sc. Alen Jugović, voditeljica projekta prof. dr. sc. Tanja Poletan Jugović,  Adrijana Agatić, mag. ing. logist., Ana Grbčić, mag. ing. traff. i Dea Aksentijević, mag. oec.

Prvoga dana sastanka sudionike u dvorani, ali i one koji su sudjelovali putem on-line platforme, pozdravio je dekan prof. dr. sc. Alen Jugović koji im je u ime domaćina Pomorskog fakulteta u Rijeci, zaželio dobrodošlicu i uspjeh u radu. Projektni partneri raspravljali su o trenutnom statusu i perspektivi pojedinih projektnih aktivnosti posebice onih veznih uz prikupljanje podataka o malim lukama te o daljnjim koracima za realizaciju ICT platforme kao jedne od ključnih rezultata projekta. U sklopu sastanka domaćini su organizirali plovidbu brodom i omogućili sudionicima  obilazak malih luka u nadležnosti Županijske lučke uprave Crikvenica, tj. luke Crikvenice kao luke otvorene za javni promet od županijske važnosti, te luka otvorenih za javni promet od lokalnog značaja: Selce, Jadranovo, Perčin (Jadranovo), Bršćanovica (Dramalj), Pazdehova (Dramalj), Omorika (Dramalj), Črni mul (Crikvenica), Podvorska (Crikvenica) i Slana (Selce).

Drugoga dana sastanka, iznesen je pregled provedenih aktivnosti i predstavljanje pilot projekta te su analizirani administrativni, financijski i komunikacijski aspekti projekta. Nakon zaključnih razmatranja, istaknuti su daljnji planovi pojedinih aktivnosti te je najavljen sljedeći sastanak projektnih partnera koji bi se u trebao održati u listopadu  u Trstu i Monfalconeu.

Više informacija o projektu „FRAMESPORT“ dostupno je putem newslettera, na linku: http://eepurl.com/guHI-5 ili putem službene Facebook stranice projekta https://www.facebook.com/framesportinterregitalycroatia/.

otvorena pitanja

Gost portala

Autor

Autor: Prof. dr.sc. Tihomir Luković, ASPIRA - Visoka poslovna škola za menadžment i turizam, Split/Zagreb
Hrvatske marine i goodwill

U fokusu struke

Danije Frka 200px

Danije Frka 200px

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Više' saznajte više o kolačićima na stranici. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.